Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Mire jó a gyerek-nyelvvizsga?

2015. szeptember 13. 17:39 - Kindergarten

"Igazi" nyelvvizsgára 14 éves kortól lehet jelentkezni Magyarországon. Korábban nem javasolt, elősorban nem is a nyelvi hiányosságok miatt, hanem azért, mert a gyerekek általában még nem tudnak úgy eligazodni egészségügyi, gazdasági, történelmi stb. vonatkozású témákban, mint (jó esetben) a felnőttek. 

Léteznek kifejezetten gyerekeknek összeállított nyelvvizsgák is, amelyekre már akár 10 éves kortól is lehet jelentkezni.

A GOETHE INTÉZET két vizsgát kínál "Fit in Deutsch" A1 és A2 szinten, 12 éves kortól pedig a Goethe Zertifikat B1 vizsgára is várnak jelentkezőket. ITT letölthetők a Fit in Deutsch gyakorló- és tájékoztató anyagai.

Az OSZTRÁK INTÉZET (ÖSD) is lehetővé teszi a 10-14 éves korú gyerekek számára a vizsgázást: ITT letölthetők példafeladatok az itteni megmérettetéshez.

Az IDEGENNYELVI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT (ITK - "leánykori nevén" Rigó utca) is szervez a junior korosztálynak vizsgát, és szintén lehetővé teszi, hogy belenézzünk a feladatokba ITT és a megoldásokba ITT.

Kérdés lehet, hogy miért van szükség gyerekeknek szánt nyelvviszgákra? Manapság nem nehéz elképzelni, hogy szükség lehet rá, ha a család német nyelvterületre költözik, és ott szeretnék beiskolázni szemük fényét. De jó szolgálatot tehet egy nyelvi felmérés akkor is, ha a gyerek vagy a szülő szeretné tudni, hol is tart a némettudást, mennyit is ért a tanulás. Növelheti az önbizalmat, ha számszerűsíthető, megérte a ráfordított idő, mert látható-mérhető az elért eredmény. Ez jót tehet a gyerek lelkének akkor is, ha esetleg az iskolában nem a legszebb jegyet kapja a helyesírása vagy a pontatlan névelőhasználata miatt. Ha nem intézményben tanulja a nyelvet, és nincs összehasonlítási alapja. Ezek az újabb nyelvvizsgák általában azt mutatják, mennyire tudja valaki hétköznapi szituációkban használni a nyelvet, és már rég nem azt keresik mit nem tud a gyerkőc. Az interneten elérhető mintafeladatoknak köszönhetően ingyen és bérmentve, komolyabb stressz nélkül, akár otthon is felmérhetjük a gyerek tudását, és együtt örülhetünk az eredménynek, annak a tudatában, hogy ez csak egy a sok-sok lépcsőfok közül, amit a magas szintű nyelvtudás érdekében időről időre meg kell tudnunk lépni. 

A nyelvvizsga nem a végcél, csupán jelzi, hogy hol tartunk egy mindig tovább és tovább folytatható úton, ahol még sok kaland és meglepetés vár ránk... :)

HA SZERETNÉL HÍRLEVÉLBEN ÉRTESÜLNI AZ ÚJ BLOGBEJEGYZÉSEKRŐL, KÜLDJ EMAILT AZ ANETTSKINDERGARTEN (KUKAC) GMAIL.COM CÍMRE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr277775232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása