Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Némettanulás az oviban

2010. április 07. 11:06 - Kindergarten

 

Először nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam a leendő ovisok szüleinek szóló hirdetményt az óvodánk faliújságán: nyílt napot hirdetnek az érdeklődőknek. Nem hittem a szememnek, hiszen épp csak most kezdtük az ovit, még tart a minden második héten betegség korszaka, még minden új a számunkra, épphogy túl vagyunk az első intézményes mikuláson, farsangon és húsvéton... Nemsokára középsősök leszünk, nagyok a kezdő ovisokhoz képest? :)

De úgy látszik, ez mind csak az én szubjektív élményem, a valóság az, hogy a háromévesek szülei számára újra itt az óvodaválasztás ideje. (Valóság? Persze csak azok számára, akiknek tényleg lehetőségük van a választásra, mert a többség ugye, örül, ha egyáltalán felveszik valahova a gyereket...)

Az óvodai nyelvoktatásról megoszlanak a vélemények. Van, aki fontosnak tartja a mai korban, van, aki feleslegesnek.

Az Ovisvilág blogon egy németnyelvű foglalkozásokat tartó óvónő, Bischof Jusztina véleményét olvashatja az, aki első kézből való információt szeretne. A cikk címe: Óvodai nyelvtanulás játékosan

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr801901145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raky1 2010.04.13. 13:00:38

Én is tartok oviban német foglalkozásokat, több-kevesebb sikerrel. Rengeteg anyagot gyártok, amivel könnyebben szemléltethetem a gyerekeknek a témakört. Fontos, hogy megismerjék a német nyelv dallamát, vagy hogy egyáltalán más nyelven is ki tudjuk magunkat fejezni.Örülnék, ha más is jelentkezne, aki evvel foglalkozik.

Kindergarten 2010.04.13. 19:58:50

Én is örülnék, ha létrejöhetne egy kis eszmecsere az óvodai nyelvoktatás témakörében! Német nemzetiségi óvónők ide! :)

drnacs33 2010.04.18. 13:04:27

Kedves Raky1!

Nem tudod, mennyire örülök a bejegyzésednek!! Már találkoztam a nickneveddel Annamari honlapján, de valahogy nem akadt meg a szemem azon, hogy Te is foglalkozol óvodásokkal.
Nekem ez nagy álmom, éppen építgetem. Tanítónőként végeztem és éltem pár évet No-ban, voltam többek között két óvodáskorú kislány "pótmamája" is. Ez a lelkesedésem és "szerelmem" a német nyelvvel egy életre meghatározta az elképzeléseimet. Így 10 év múltán és gyerekeim megszületésével döbbentem rá, hogy most kell ezen ismereteimet a "saját bőrömön" kipróbálni és fél évesen elkeztem foglalkozni az Ikrekkel :) Ők azóta már 2 évesek lettek és kitartó, örömteli hónapok után mostanra eljutottunk odáig, hogy egy-két mondókát, dalocskát már maguktól is elkezdenek, de ami a legfontosabb látom a csillogást a szemükben és már most érzik, hogy ez egy különleges kötődés hármunk között.

De valójában a németes foglalkozásokkal akartam kezdeni....én két hete kaptam egy felkérést és múlt héten tartottam az első bemutatkozó foglalkozást egy óvodában nagyon nagy sikerrel! Lelkesedésem az egekben, úgyhogy már gondolkozok a folytatáson. Örülnék, ha felvehetnénk a kapcsolatot amiatt is, mert hosszútávú terveim között szerepel a német nemzetiségi óvónőképzésről tapasztalatokat cserélni, hogy eldönthessem, milyen úton fejlesszem tovább magamat.

Nagyon várom a jelentkezésedet, írhatsz mailt is a drnacs kukac citromail pont hu címre is, bár ha eszmecserét szeretnénk a blogon, lehet hogy itt kellene maradnunk...

Köszönöm előre is mindenkinek, aki jelentkezik.

Barbara

Raky1 2010.04.28. 15:26:51

@drnacs33: Szia!
Írtam neked Annamari oldalán, kíváncsi vagyok,hogy fent vagy-e a www.anyatanya.hu oldalon. Regisztrálj a Gyereknémet csapatba, nagyon sokat tudunk segíteni egymásnak. Privában is fel kellene vennünk a kapcsolatot, azt hiszem.

babydeutsch 2010.06.22. 17:05:16

Sziasztok!

A következőkben kérném a segítségeteket: Némettanárként kisgyermekeknek (1-2 éves kortól kisiskolás korig) szeretnék csoportos játékos foglalkozásokat tartani német nyelven, ahol a legkisebbeknek a mozgásos játékok kerülnének előtérbe. A kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani olyan tankönyvet, vagy egyéb tananyagot, amelyek a segítségemre lennének. Van-e esetleg kidolgozott, jóváhagyott tanmenet e célcsoport számára, mint angol nyelvből. Eddigi kutatásaim során nem igen találkoztam ilyennel.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Ildi

kindergarten · http://nyelvtanulaskisgyermekkorban.blog.hu 2010.06.22. 20:24:12

@babydeutsch: Szia!

A Hans Hase programról hallottál már? A magyarországi Goethe Intézet dolgozta ki, és nemrég óta kapható is.
Nagycsoportosoknak szánták. Itt találhatsz róla bővett infót:
www.goethe.de/ins/hu/prj/hh/huindex.htm

babydeutsch 2010.06.23. 00:27:30

@kindergarten: Szia!

Köszönöm válaszodat,segítségedet.
Igen, ismerem a Hans Hase programot. Az adott célcsoportnak meg is felel,de kisebbek oktatására sajnos nem alkalmas. 1-2 éveseknek nincs segédanyag? Esetleg ismer valaki bölcsődét, ahol németoktatás folyik?

Jánoska12 2011.01.14. 13:45:44

Sziasztok!

Általánosságban nem a német nyelvoktatásról, hanem általában a nyelvoktatásról szeretném a véleményemet elmondani, hátha ezzel segíteni is tudok. Annak idején nálunk is folyt szakkör szinten az óvodába nyelvoktatás (angol). Nagyon szerettünk járni, de megmondom őszintén utána olyan iskolába kerültünk többen is, ahol a létszám döntötte el, hogy ki milyen nyelvet fog tanulni. Németes osztályba kerültem. Megmondom őszintén, hogy mire már általános iskolába kerültem az óvodai oktatás felé el is felejtettem mára pedig csak az maradt meg hogy a lila színű ceruzát szeretném. A mi korunkban még elég kevés volt az interaktivitás, javarészt rajzoltunk állatokat és azoknak a neveit tanultuk meg a színeket az abc-t különböző mondókákat stb. Most már van egy lányom. Reggelente nézni szokta a Dóra a felfedezőt és a Go Diego-t. Nem is bánnám ha ragadt volna rá valami a tévéből, de az istennek se ragadt, pedig elég jónak tűnt számomra a mese. Lényegében ezt úgy oldottam meg, hogy kerestem könyvet és véletlenül találtam egy Dórás könyvet. Ezt naponta többször is elő lehet venni és olvashatok neki belőle. Ezzel kapcsolatosan csináltam neki gépen néhány feladatot is, amit többször is kitöltetek vele egy nap. Természetesen a kérdéseket én mondom neki, nem szuper gyereket akarok nevelni, aki már ovis korában olvas, de szemmel láthatóan sok mindent megtanult azóta, persze csak nagyon nagyon alap szinten. Szerintem az lehet az oka, hogy nagyon szereti a mesét. Szóval szeretném ajánlani, aki megfogadja megfogadja aki nem az nem, hogy kérdezzék meg a gyerekeket ki milyen meséket szeret, aztán kicsit utána kell járni és ilyen kis foglalkoztatókat csinálni hozzá. Akkor pedig a Dórás könyv érdekelne annak itt egy link: goo.gl/fvajp
süti beállítások módosítása