Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Németnyelvű mese videó

2010. február 17. 17:40 - Kindergarten

Emailben kaptam a TELHETETLEN HERNYÓCSKA videójának linkjét, ezúton is köszönöm a Feladónak!

Itt megnézheted Te is:

Die kleine Raupe Nimmersatt

Mindössze hat perc, és igazán nyugis, lassú képváltások vannak benne, pont olyan, amilyen a kisgyerekeknek való.

A történet sem túl stresszes, sőt, még biológiai tanulságok is levonhatók belőle. :)

NYELVTANULÁS SZEMPONTJÁBÓL fontos, hogy rengeteg benne az ismétlés. (Ez egyébként nemcsak a nyelvtanulás miatt fontos - különben is nagyon jó, megnyugtató hatással van a gyerekekre.)

Hétszer hangzik el a következő két mondat:

Am ... fraß sie sich durch ... .

Aber satt war sie noch immer nicht.

Felsorolja a hét napjait, a számokat egytől ötig, és megszámlálhatatlan gyümölcs, sütemény és egyéb ételfajtát.

Mindenképp AJÁNLHATÓ ELSŐ MOZGÓKÉPES ÉLMÉNYNEK. De hogy mikor kezdjünk a gyermekünkkel kisfilmeket (videót, DVD-t, tévét) nézni? Ez vitatott kérdés.

Vannak tévécsatornák, amelyek a sugárzó cégek szerint egészen kicsi, néhány hónapos csecsemőknek készülnek, és vannak szülők, akik úgy gondolják, jót tesznek gyermekükkel, ha valóban már egy éves kor alatt megmutatják nekik ezt a szórakozási és "tanulási" formát. A gyerekpszichológusok nagy része azonban - mint tudjuk, - óva int az ilyen korai tévézéstől, mivel a kisgyerek természetéhez hozzátartozónak tartják a mozgást, és összeegyeztethetetlennek azzal a mozdulatlan egy irányba fixált bámulást. A szülők is beszámolnak arról, hogy még a két-három éves gyerekeket is kifárasztja a tévézés. A Waldorf-pedagógia követői akár 10-12 éves korig is károsnak tartják a mozgóképet, mivel elsorvasztja a gyerekek saját belső képeinek vetítését, fantáziájuk kifejlődését. És akkor még nem beszéltünk az erőszakről, a gyerekek számára érthetetlen képsorokról, a mindent elborító torz szexualitásról, a gyors képváltásokról...

Szóval ez egy KÉNYES KÉRDÉS. Kíváncsi lennék, mi a Ti véleményetek. Már csecsemőkorban vagy csak 12 éves kor után (netán soha)? Ti mikor kezdtétek?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr81766791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erdo (törölt) 2010.02.18. 13:24:38

Kislányom 14 hónapos. Napközben nem megy a tévé. Este a híradónál kapcsolom be a tévét, abban a reményben, végre hallok is belőle valamit. De ez általában nem igazán sikerül. Tudatosan nem nézem én sem tévét, bár nem esik nehezemre, mert nincs sok érdekes műsor. Egy héttel ezelőtt kapcsoltam mesére, kíváncsi voltam, mennyire kötik le lányomat a mozgó figurák. Micimackó és társai mentek éppen. Tetszettek neki az ismerős figurák, de csak 2 percig. Szerintem jó ez így. Még van ideje, hogy tévéfüggő legyen. :) Én is abban hiszek, hogy a fantázia kifejlődése miatt jobb, ha mi mesélünk nekik. Remélhetőleg így nem lesz majd problémájuk elképzelni dolgokat, pl. akár egy matematikai szöveges példát. Viszont szerintem elzárni se jó a kicsiket a tévétől. Az egészséges középutat tartom a követendőnek.

Manóanya 2010.02.18. 13:48:29

Sziasztok!
Több éves tapasztalatom szerint a tévénézés nem káros, amennyiben gondosan válogatott anyagról van szó.
Tökéletes anyanyelvi kiejtést sajátíthat el tévénézés által, anélkül, hogy külföldön élne, vagy a szülő külföldi lenne - persze, ha már pici korban elkezdi az idegen nyelv hallgatását.
Ehhez nem kell órákig a tévé előtt ülnie, elég napi 15 perc.
Természetesen nem kell erőltetni, dalok hallgatásával is ugyanezt az eredményt érhetjük el, de ma már olyan széles választék áll rendelkezésünkre a piacon, hogy könnyű olyan mesét választani, ami erőszakmentes és biztosan minden gyermek tetszését megnyeri.
Szép napot!
Andi

Kindergarten 2010.02.18. 16:26:53

Az én fiam is 14 hónapos! Nála én sem tervezem még a tévézést.
Andi! Ti mikor kezdtétek?

szyl 2010.02.20. 00:14:22

Sziasztok!

Andi hozzászólásához: van egy barátom, aki a családjával Kanadába költözött már jó néhány éve. Akkor a húga két éves volt. A srác már nagyobb volt, azt hiszem, tíz körül. még ő is könnyen vette a nyelvi akadályokat, de a hugi, állítólag rengetegen tévézett (nem tudom, miért, ne kérdezzétek) és a tévéből tanult meg rendesen angolul. mivel senki nem tudott a családból, apunak anyunak még ma, majd húsz év után is problémái akadnak az angollal, dokihoz pl. a lányuknak kell elkísérnie őket. szóval ez is egy érdekesség. nem vagyok a tévézés híve gyerekek esetében meg pláne, de teljesen eltiltani sem jó őket.. ha ezt tesszük, előbb-utóbb vhol visszaüt a dolog. ismerek olyan gyerekeket, akiknek otthon korlátozva van a tévézés, de ha máshol vannak, ahol szól a tévé, szinte rá vannak a tapadva a képernyőre. én sosem szabályoztam, volt, hogy többet nézték, volt, hogy kevesebbet, de mindig csak akkor, ha tényleg érdekelte őket. sosem ültek csak úgy a tévé előtt. egy angolos nyelvtanár barátnőméknél az a szokás alakult ki, hogy este, amikor a srácokat leteszi aludni, ő még angol nyelvű filmeket néz, a kicsik pedig hallgatják miközben elalszanak. ez ugyan kényszermegoldás náluk, mert csak ilyenkor ér rá filmeket nézni a lány, de szerinte jó, ha hallják a szöveget a gyerekek... :-)
más, nem nézés, hanem hallgatás: én mostanában sokszor beteszem a névnapi cd-t, amiről már írtam itt (gyerekdalok németül), és a lányom (hétéves) már egy csomó dalnak fújja a szövegét. pedig csak egy hete hallgatjuk :-)
egyébként szerintem ilyen kicsiket még úgysem lehet igazán odaragasztani a "doboz" elé (1-másfél éveseket), mert rengeteg más dolog van, amit meg is lehet fogni, tapintani, odakúszni-mászni hozzá, és mozog és egyáltalán. legalábbis nekem ez a tapasztalatom. nálunk sokszor ment anno a tévé, főleg este (én is híradófüggő vagyok :-)), de semmi gáz nem volt emiatt.
(már megint mennyit írtam....bocsi :-))

Manóanya 2010.02.21. 06:47:53

Ál@Kindergarten: A nagyobbik lányommal 3 éves kor körül, mert nem érdekelte a tévé, ezért nem is erőltettem. A középsővel már korábban, pontosan nem emlékszem. Törekedtem arra, hogy egyszerű meséket tegyek be, lehetőleg dvd-n, mert azt többször meg tudtuk nézni egymásután és így sokkal hasznosabb volt.

Kindergarten 2010.02.22. 10:04:00

@szyl: Az biztos, hogy ha más nyelven néz tévét egy gyerek, abból rengeteget tanulhat - még egy felnőtt is! Én saját magamon is tapasztalom, hogy tévénézés közben csak úgy ragadnak rám dolgok... :) És köszi, hogy ilyen részletesen hozzászóltál! :)

Kindergarten 2010.02.22. 10:07:11

@"Tudormanóktól" - Andi: Nálunk a "Nagy" nemsokára 4 éves lesz, és eddig nem nézett tévét (csak apjával az időjárásjelentést, amire lehet mondani, hogy erőszakmentes :) Már betáraztam itthon egy "Maja, a méhecske" DVD-t (németül), hogy ha elkezdi mondogatni, hogy ő szeretne tévézni, akkor azt elő tudjam kapni, és azzal kezdjük. De most ez a "Telhetetlen hernyócska" mégjobban tetszik kezdő filmnek. Szóval ezek a terveim...

Manóanya 2010.02.22. 11:35:51

@Kindergarten: Nagyszerű! Meg fogod látni, párszori megnézés után milyen sikereitek lesznek.
Majd figyeld meg, milyen gyorsan beszélnek a mesében - mert az a jó, ha nem olyan gyorsan. Ezen kívül a szóösszetételét is érdemes megfigyelni. Úgy tudod ellenőrízni, hogy átkapcsolod a dvd-t arra a nyelvre, melyet Te magad kevésbé beszélsz, és figyeld, hogy megérted-e. Ha nem annyira, akkor válassz egy egyszerűbb mesét, mert gyermeked kezdő szintjéhez az sok. Ez csak egy tipp, remélem, segít.
süti beállítások módosítása