Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Spontán németezés

2010. május 10. 14:17 - Kindergarten

Többféleképpen gyakorolhatjuk otthon azt a bizonyos második nyelvet a gyerek(ek)kel. Mondókázhatunk, énekelhetünk, olvashatunk mesét, nézhetünk mesét, játszhatunk különféle nyelvi játékokat. Vannak, akik bizonyos szituációkban nem az anyanyelvükön beszélnek a csemetéhez, és vannak, akik célzottan keresnek olyan társaságot, ahol természetes, hogy a másik nyelven szólalnak meg.

Ez mind szép és jó és hasznos, de semmi sem fogható ahhoz, amikor szemünk fénye maga talál ki olyan játékokat, amellyel a második nyelvet lehet "gyakorolni".

Sokan számolnak be arról, hogy a gyerek a DVD-n látott rajzfilmből hallottakat használja a játék során, vagy "tanítja" a kisebb testvérét arra, amit neki tanított az édesanyja vagy a foglalkozást vezető néni.

De arra is bizonyára sok példa van, hogy a gyerek egyszerűen felszólítja az anyukát, hogy az beszéljen most németül.

Nálunk is előfordul ilyesmi időnként, a négyéves lányomnak is vannak már módszertani ötletei :).

Korábban egy német ismerősünket, Ulit kellett alakítanom, ő pedig annak az akkor még beszélni nem tudó kislányát, Emmát játszotta. Én, a német anyuka beszéltem a kislányomhoz, ő pedig német babanyelven :) válaszolt.

Mostanában új szerepeket játszunk: ő egy németjuhász kutya, én pedig a német gazdája vagyok. Mondanom kell mindenkinek, hogy ez a kutya harap, ne simogassák meg - természetesen németül :)

Hát így néznek ki nálunk mostanában a német szituációs gyakorlatok... :)

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr871989765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudormanók 2010.05.28. 05:05:34

Szia Anett!
Ügyes vagy, ilyet mi is csináltunk, hogy az egyik cicánkhoz angolul beszéltünk, a másikhoz németül, a kutyushoz meg olaszul. Persze csak egyszerű mondatokban, de kislányomnak ez is elég volt, hogy ráálljon az adott nyelvre.
Szép napot: Andi a Tudormanóktól

Kindergarten 2010.05.28. 12:19:32

@Tudormanók: Ez nagyon aranyos ötlet! És még a cicákra-kutyákra is ragadhat egy kis passzív szókincs :) :)
süti beállítások módosítása