Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Frohe Ostern!

2017. április 14. 10:47 - Kindergarten

Frohe Ostern wünscht Stups der kleine Osterhase és én is Mindenkinek! :)

Szólj hozzá!

Istenes, Árpa, Bochkor - "echte" németes apukák!

2017. február 19. 17:12 - Kindergarten

Mi a közös Istenes Bencében, Árpa Attilában és Bochkor Gáborban?

Azon kívül, hogy egy ország ismeri őket? Azon kívül, hogy mindhárman apukák, akik természetesen a szívükön viselik a gyermekük jövőjét? A gyerekkorban megszerzett némettudásuk!

Nemrégiben lehetett olvasni egy cikkben arról, hogy Istenes Bence németül beszél a nyolchónapos kisfiával. Egy korábbi interjúból kiderül, hogy Csobot Adél férje Németországban járt iskolába, ezért olyan nyelvtudással rendelkezik, amit vétek volna nem átadni a gyerekének. Azzal is tisztában van, hogy a német nyelv ismerete kitágítja a karrierlehetőségeket: a fiatal család Németországba készül.

Nem ő az egyetlen apuka a magyar sztárvilágban, aki jól beszél németül, és szeretné, ha a gyereke is követné a példáját. 

Árpa Attila Münchenben született, a gimnáziumot is ott végezte. A Nők Lapjában nyilatkozta korábban, hogy szeretné, ha a lánya is beszélne németül, ezért  egy budapesti német tannyelvű iskolába íratták be. A büszke apa pedig szívesen segít a házi feladatok elkészítésében.

Bochkor Gábor karrierje akkor kezdődött, amikor a kezdetben német nyelven sugárzó Danubius rádióba a nyelvet jól beszélő műsorvezetőt kerestek. Mivel ő Berlinben járt iskolába, a nyelvismerettel nem voltak gondjai. Arról, hogy továbbadja-e a nyelvet a kislányának, nem nyilatkozott. De meglepő lenne, ha nem így lenne. 

Aki gyerekkorában tanult meg németül, nemcsak azt tudja, hogy a nyelvtudás olyan lehetőségekhez jutathat, amelyek különben a lehetetlen kategóriájába tartozhatnának, hanem azt is, hogy - a híreszteléssek ellentétben - a német nyelvet semmivel sem nehezebb elsajátítani, mint bármely másik nyelvet. Főleg, ha elég korán kezdi az emberpalánta!

 

Szeretnél otthon németezni a kisbabáddal, de nem tudod, hogyan kezdj bele?

Nézd meg a GYEREKNÉMET 0 és 6 éves kor között OKTATÓ VIDEÓ szabadon letölthető részeit

a WEBUNI oldalán!

Szólj hozzá!

32 német mondóka

2017. február 12. 17:05 - Kindergarten

A mondókákban az a jó, hogy akkor is tudsz vele mit kezdeni, ha nem vagy csodálatos énekhanggal megáldva.

ITT találhatsz egy lapozgatható szövegkönyvet, amely 32 német mondókát tartalmaz, valamint rövid leírást arról, hogyan is érdemes mondani az adott mondókát.

Vannak közte egészen egyszerűek is, pl. a második:

"Kommt ein Mann die Treppe rauf, klopft an,

bim bam, guten Tag, Herr Nasemann!" 

Ez igazán nem bonyolult, ugye? Azt tanácsolják, miközben mondjuk, lépegessünk végig az ujjainkkal a kicsi karján, kocogtassuk meg a pofiját, húzzuk meg a fülecskéjét és a végszóra érintsük meg a nóziját.

A 10. mondóka a magyar "Ez elment vadászni..." német megfelelője, úgyhogy azonnal tudni lehet, mit kell csinálni a szavalása közben: végigmenni az apró ujjacskákon a hüvelykujjtól a kisujjig.

"Das ist der Daumen,

der schüttelt die Pflaumen,

der liest sie auf, 

der trägt sie nach Haus,

und der kleine Schelm isst sie alle auf!"

Kattints a linkre, és olvasd végig a mondókákat. Nálatok melyik lesz a kedvenc?

 

Szeretnél otthon németezni a kisbabáddal, de nem tudod, hogyan kezdj bele?

Nézd meg a GYEREKNÉMET 0 és 6 éves kor között OKTATÓ VIDEÓ szabadon letölthető részeit

a WEBUNI oldalán!

Szólj hozzá!

Hol keress anyanyelvű nyelvtanárt?

2017. január 29. 17:07 - Kindergarten

Van, aki jobban szeret magyar anyanyelvű tanártól tanulni, mert úgy érzi, ő jobban el tudja mondani a nyelvtani problémákat és pontosan fordít. Sok kezdő nyelvtanuló nem is tudja elképzelni, hogy olyan tanártól tanuljon, aki nem beszéli a diák anyanyelvét.

Van azonban olyan is, aki izgalmasabbnak vagy igazibbnak találja, ha nem magyar anyanyelvű a tanára. A kiejtés, a tévedhetetlen nyelvi pontosság, az idegen kultúra szőröstül-bőröstül való ismerete és az érdekességek közvetítése sokak számára vonzóbbá teszi az anyanyelvi tanárral való tanulást. 

Budapesten nem lehetetlen angol anyanyelvű oktató találni, németet viszont mintha nehezebb lenne. Úgy tűnik, a németeknek nem eléggé exotikus hely Magyarország, ha elvándorolnak a szülőhelyükről, a Föld sokkal távolabbi sarkait veszik célba...

A modern technika korában azonban akkor is sikerülhet anyanyelvi tanárt találnunk, ha egy sem lakik a lakóhelyünkön. A skype programot ugyanis nem kizárólag az unoka-nagyszülő kapcsolattartásra találták fel, segítheti a nyelvgyakorlást is, akár nagyob gyerekeknél is. 

Egy berlini magántanár óradíja persze magasabb, mint egy magyaré, ugyanakkor nem feltétlenül kell többet fizetnünk, mintha egy budapesti nyelviskola követítését vennénk igénybe. Vannak platformok, mint például a teacherfinder, ahol válogathatunk a fényképpel és bemutatkozó szöveggel bejelentkezett tanárok között. Ezek alapján mi dönthetünk arról, kivel tudnánk elképzelni az együttműködést, és nem kell azonnal hosszabb távú szerződést sem kötnünk.

 

 

Szólj hozzá!

A többnyelvűség hátrányairól

2017. január 25. 19:24 - Kindergarten

Manapság csak a két- illetve többnyelvűség előnyeiről lehet hallani. Ha valaki kicsi korától elsajátít egy második nyelvet, utána nem lesz gondja a harmadikkal, több kultúrában otthon érezheti magát, komplexebb lesz a gondolkodása, mint azoknak, akik csak egy nyelvet beszélnek. A több nyelv ismerete egyfajta agytorna, ami egyes kutatások szerint segíthet megelőzni az időskori demenciát vagy az Alzheimer-kórt is. És akkor még nem beszéltünk az iskolai sikerekről, a munkahelyi előrejutásról, a munkahely váltás lehetőségéről...

Egy angolnyelvű cikk viszont öt problémát sorol fel, amit a többnyelvűség okozhat.

A bejegyzés idéz egy Németországban nevelkedett fiatalt, akinek az édesanyja amerikai. Az anya csak angolul hajlandó beszélni a gyerekével, akinek azonban ez a gyengébb nyelve, ezért hátrányban érzi magát a vitákban, pláne, amikor anyja nyelvhelyességi hibáit javítja az érvelése kellő közepén.

Egy másik megszólaló arról panaszkodik, hogy néha lefordít angol kifejezéseket olaszra, de ilyenkor olasz barátai furcsán néznek rá, mivel az adott szófordulat nem létezik azon a nyelven ugyanúgy, ahogy angolul.

A harmadik kétnyelvű problémája: bármelyik országban van, mindig  a másik képviselőjét látják benne, és elvárják, hogy szakértőként szóljon hozzá olyan dolgokhoz, amelyekről valójában fogalma sincs. A franciák őt kérdezik, ha a hegeli filozófia kerül szóba, a németek szerint neki mindent kell tudnia a francia újhullámos filmekről, hiszen félig francia.

A negyedik tragikus élethelyzet: a többnyelvű kísérleti patkánynak érezheti magát, mivel mindenki hülye kérdéseket szegez neki, mintha valamilyen különleges élőlény lenne. "Milyen nyelven álmodsz?" "Milyen nyelven gondolkodsz?"  "Melyik nyelvet választanád, ha csak az egyiket használhatnád?" - ilyen és hasonló faggatásoknak lehet kitéve az, aki egynél több nyelvet beszél magas szinten.

Az ötödik súlyos dilemma: melyik csapatnak szurkoljon a világbajnokságon a két országhoz kötődő ember, ha történetesen ennek a két országnak a játékosai csapnak össze egymással?

Íme, bebizonyosodott: a többnyelvűségnek is vannak hátrányai. Csak azoknak ajánlható, hogy egy második nyelv elsajátításához segítség gyermekeiket, akik bevállalják ezeket a lehetséges nehézségeket... :)

A bejegyzés a Babbel Magazine "The 5 Worst Things About Being Bilingual" című cikke alapján készült.

 

 

11 komment

Gyereknémet Online Video Oktató Anyag

2017. január 17. 17:24 - Kindergarten

 Ha jól számolom, a GYEREKNÉMET BLOG 8 éve létezik, ennyi idő alatt pedig rengeteg anyag gyűlt össze rajta. Német mondókák, gyerekdalok szövegei és videói, könyvek és mesefilmek ajánlói és linkjei, beszámolók saját élményeimről és olvasmányaimról a kisgyermekkori nyelvelsajátítás témában. Talán nem is átlátható annak, aki idetéved, talán nem könnyű felhasználni mindazt, ami felhalmozódott annak, aki most kezdene hozzá a németezéshez.

Itt volt az ideje, hogy egyfajta összegzést végezzek.

A WEBUNI segítségével létrejött egy ONLINE VIDEO KURZUS, amely segítséget nyújthat azoknak a szülőknek, akik hozzám hasonlóan otthon szeretnének németezni a gyerekükkel. Lehet, hogy nincs idejük végigböngészni a nyelvészeti szakirodalmat vagy elmenni a Goethe Intézet továbbképzésére, amit kisgyerekekkel foglalkozó német nyelvtanároknak hirdetnek. Lehet, hogy nincs olyan ismerősük, aki már végigjárta előttük a kétnyelvű nevelés útját, és saját tapasztalatainak elmesélésével segíthet.

webuniborito.png

Nekik szól a kurzus, amely letölthető, így mosogatás vagy az éppen alvó kicsi babakocsis levegőztetése közben is meghallgatható. Tartozik hozzá egy füzet, melyben ajánlott életkor szerint sorakoznak mondókák, dalok és ajánlott könyvek illetve mesefilmek címei. Megosztom a mi történeteinket, mi hogyan németeztünk a gyerekeimmel egészen pici koruktól az iskola kezdetéig  A kedvenc dalaink szövegét szép kivitelben külön is le lehet tölteni a Webuni oldaláról, hogy mindig kéznél legyenek: délutáni mesélésnél, esti altatásnál vagy akár a pelenkázásnál.

Köszönöm Mindenkinek, aki az elmúlt évek alatt hozzászólt itt a blogon, csatlakozott a Gyereknémet blog facebook követőihez vagy az új Németes Anyukák facebook csoporthoz. Minden szóval és jelzéssel megerősítettek engem abban, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki azt szeretné, hogy a gyerekei életének része legyen a német nyelv. Értelmet adtatok a blog írásának és bátorságot adtatok ahhoz, hogy belevágjak újabb és újabb területek meghódításába. 

Sokat tanultam az elmúlt években. A legtöbbet persze a gyerekeimtől. És tudjátok mit? Akárki akármit mond:                                                         

                                 T   A   N   U   L   N   I     J   Ó   !  !  ! 

                                ( L E R N E N   M A C H T  S P A S S  ! ! ! )

Szólj hozzá!

Német mondókák pici babáknak és totyogóknak

2017. január 10. 09:41 - Kindergarten

Találtam egy videót, amelyben egy apuka mondókázik az egészen pici babájával. Ezek szerint apukák is elkezdhetik! :) Nem lehetetlen, hogy a mondókázás egyfajta kapaszkodót is jelenthet olyan újdonsült apukáknak, akik esetleg nem biztosak benne, mit is lehet kezdeni egy ilyen "pici csomaggal". Szóval: tanítsd meg a férjedet egy-két mondókára, és máris megvan a közös baba-papa program! :)

Szeretnéd leírva látni a videóban elhangzott mondókák szövegeit? Kattints IDE!

Szólj hozzá!

Első német mondókánk: Eins, zwei, Polizei

2017. január 09. 14:38 - Kindergarten

Ezt a mondókát mindenki ismeri, aki gyerekkorában kezdett németül tanulni Magyarországon. Lehet, hogy nem pontosan az itt látható befejezéssel, hiszen több változata is létezik. Én így tanultam az általános iskolában, nekem ez a kedves, ezért ezt a variációt mondtam a saját gyerekeimnek is. Ez volt a legeslegelső német mondókánk, már az első hetektől, a pelenkázásnál mondtam nekik! :)

Ugye milyen csinos képeslapot szerkesztettem hozzá? Nyomtasd ki és tedd ki a pelenkázóra! 

Szólj hozzá!
Címkék: babáknak

Online németes játékok iskolásoknak

2016. december 31. 09:22 - Kindergarten

A Goethe Intézet honlapján találtam két játékot, amelyet már kisiskolások is játszhatnak.

Az Entführt című játékban először is ki lehet választani, hogy ki rabolt el kit, és ki szeretném megmenteni kitől. (Nem muszáj a klasszikus szereposztásnál maradni, néha a királykisasszonyok is lehetnek rosszak, mint tudjuk.) Azután összeszedjük a küzdelemhez szükséges cuccokat egy memóriajáték segítségével és belevágunk a kalandba. Sok sikert!

A Daumerling Wanderschaft (ez a Hüvelyk Matyi magyarul?) nevezetű játékban hosszabb szövegek vannak a meséből, amit lehet, hogy jobb, ha felnőtt olvas fel. De vannak nagyon egyszerű szókinccsel dolgozó feladatok, például egy fazékba a megnevezett zöldségeket kell belepakolni - ez minden ovisnak sikerülni fog, aki ismeri Hans Hasét :)

Szólj hozzá!

Logopédus a kétnyelvűségről

2016. december 12. 10:28 - Kindergarten

Találtam egy magyarnyelvű videót, amelyen egy logopédus tanítványaival a kétnyelvűség előnyeiről és esetleges veszélyeiről beszélget.

Nagyon fontosnak tartom az üzenetet, mely szerint mindig az adott gyereket kell nézni, az ő képességeit, erősségeit, "gyenge pontjait" (ha van ilyen :), és ezek figyelembevételével megválasztani az utat, amelyet be szeretnénk járni.

Anyaként nem harminc vagy tizenöt emberpalánta igényeihez kell alkalmazkodnunk - nagy esélyünk van rá, hogy jól válasszuk ki a célt és meg is tudjuk valósítani azt!

(Amivel nem értek egyet a videóban elhangzottak közül: első nyelvként a latint?!! - ezt egész biztos, hogy nem nekem szánták...! :)

Érdemes megnézni a videót - mindössze 9 perc -.  ha logopédustól szeretnénk hallani, hogy nem kell félni a kétnyelvűségtől.

Szólj hozzá!

Egyszerű német nyelvű könyv gyerekeknek sok képpel

2016. december 06. 19:39 - Kindergarten

Igazi könyvet szerkesztettem két történetből. Mind a két párbeszédes szöveget a gyerekeim vidám rajzai illusztrálják.

ESSEN - segít megtanulni, hogyan kérjünk ételt és italt németül.

ICH WERDE REITERIN  - vicces beszélgetés hobbikról és álmokról.

Kattints rá a képre, és nézz bele a könyvbe! (Hallottad, hogy már Magyarországra is olcsóbban szállít az Amazon?)

essenichwerdereiterin.jpg

 Sorozatot tervezek! Örömmel várok további témajavaslatokat az anettskindergarten (kukac) gmail.com címre!

Szólj hozzá!

Karácsonyváró német feladatlapok alsósoknak

2016. november 29. 21:02 - Kindergarten

Mintha ez a gyűjtemény a Weihnachtsmann zsákjából borult volna ki, nem igaz? Kellemes karácsonyi készülődést az iskolában és otthon is!

mikulas.png

Adventi naptár ITT.

Kövér, sovány, fáradt és fiatal Mikulások, akik segítenek a jelzők gyakorlásában ITT

Guten Tag ich bin der Nikolaus - Mikulásváró dal szövege leírva ITT.(ITT meg is hallgató a dal.)

Karácsonnyal kapcsolatos szavak képes szótára ITT. (Ha jól sejtem, egy magyarországi némettanár munkája - köszönjük! :)

Adventi dominó ITT.

Díszítsd fel a karácsonyfát ITT!

Szuperkönnyű karácsonyi totó ITT.

Karácsonyi szókereső ITT.

Szólj hozzá!

In der Weihnachtsbäckerei+német karácsonyi receptek

2016. november 29. 19:10 - Kindergarten

Tavaly jelent meg a "Weihnachtsbäckerei" című hagyományos német karácsonyváró adventi dal Otto Waalkes-féle változata. Otto Waalkes az egyik legismertebb német humorista, aki ebben a videóban kifejezetten visszafogta magát, így nyugodt szívvel ajánlható ez a változat is a mézeskalács formázás aláfestő zenéjének.

Azért ne felejtkezzünk meg az eredetinek tartott Rolf Zuckowski féle változatról sem:

Már csak az a kérdés: "Wer hat das Rezept?" szabad fordításban: "Hová is tettük a receptet?" :)

Senki ne essen pánikba, ha netalán nem találja a tavalyi tuti receptet: ITT egy német Plätzchen (mézeskalács) recept. Mi sütöttünk már német ismerősökkel mézeskalácsot, én vittem a tésztát, és nem volt rá panasz - a német Plätzchen alapanyaga és elkészítése nagyjából ugyanaz, mint a magyar mézeskalácsé.

További karácsonyi német receptek:

Omas echter Berliner Kartoffelsalat Imádom a krumplisalátát, nemcsak karácsonyra szoktam készíteni!

Stollen Ami nekünk a beigli, az nekik a Stollen :)

Paleo (liszt- és laktózmentes) Früchtebrot - azoknak, akik jó lelkiismerettel szeretnék tömni magukat karácsonykor... :)

Szólj hozzá!

Lauras Stern - der Malwettbewerb rajzfilm feladatokkal

2016. október 13. 11:30 - Kindergarten

A "Lauras Stern" következő epizódja egy rajzverseny körül kibontakozó kalamajkát mutat be. 

Ha ezzel a filmecskével szeretnénk németül tanulni, először érdemes az egészet végignézni, és megbeszélni - akár magyarul - miről szólt a történet. Utána vissza lehet menni, és az elejétől újra lehet nézni úgy, hogy időnként megállítjuk a filmet. 

Írtam öt kérdést az első két perchez. Az első kérdés nagyon könnyű, bemelegítő jellegű. A többinél olyan mondatokat igyekeztem gyűjteni, amelyek szerintem nagyon gyakran elhangoznak óvodai - iskolai környezetben, ezért hasznos ezeket gyakorolni.

Próbáljátok ki a feladatokat, sok sikert és jó szórakozást!

 

1. Was malt Laura zuerst? 

a) Eine gelbe Sonne.

b) Einen gelben Stern.

 

2. Was sagt Tomi bei 1.20?

a) Das ist aber ein schöner Stern! 

b) Ich finde den Stern nicht schön.

 

3.Was sagt Tomi bei 1.40?

a) Pass mal auf!

b) Passt das?

 

4. Was sagt Laura bei 1.45?

a) Ich gehe in den Klassenraum.

b) Na klasse! Sieh mal, was du gemacht hast!

 

5. Was sagt Laura bei 1.50?

a) Hier, das kannst du behalten!

b) Möchtest du das behalten?

 

További feladatok (tanítónénis mondatok): 

6. Was sagt die Lehrerin bei 3.10?

a) Kinder, Pause!

b) Kinder, die Zeit ist um!

 

7. Was sagt die Lehrerin bei 3.12?

a) Gebt jetzt bitte eure Bilder ab.

b) Seht euch diese Bilder an.

 

8. Was sagt die Lehrerin bei 3.15?

a) Bist du fertig?

b) Seid ihr alle fertig geworden?

 

9. Was sagt die Lehrerin bei 3.25?

a) Hier hinein in den Kasten!

b) Wo ist dein Malkasten?

 

10. Was sagt die Lehrerin bei 3. 30?

a) Steht auch dein Name darauf?

b) Schreib deinen Namen darauf!

Szólj hozzá!

Die Sendung mit der Maus - magyarul :)

2016. október 13. 10:08 - Kindergarten

Múlt vasárnap a "Die Sendung mit der Maus" című műsorban magyarul is elmondták a beköszönő szöveget.

Sajnos csak most jutottam odáig, hogy közzétegyem, pedig már csak 3 napig elérhető...

Megnézhető ITT, kb. 2 perc 50-nél kezdődik a magyar szöveg.

Tanulságos meghallgatni. A hölgy akcentussal beszéli a magyart, gyaníthatóan egyik vagy esetleg mindkét szülője magyar, de ő maga már Németországban járt iskolába, és a német lett az erősebb nyelve. Nem tökéletes tehát a magyar kiejtése, hallható, hogy valami furcsa. Mégis ő kapta ezt a munkát, ebből a tényből pedig mindannyian tanulhatunk, akik második nyelvet is használunk vagy tanítunk másoknak. A cél nem feltétlenül a tökéletesség elérése! Elég, ha megfelelő, használható! 

Szólj hozzá!

Nem online német tanfolyam gyerekeknek - csak ingyenes feladatok kezdőknek

2016. szeptember 24. 10:01 - Kindergarten

Nem ígérem, hogy a gyereked két hónap alatt alapszinten beszél majd németül, nincs a kezemben semmilyen csodamódszer, varázsbetű vagy egyéb mágia. Nem kínálok online nyelvtanfolyamot pénzért, csupán a több éve gyűjtögetett internetről letölthető vagy elérhető feladatok, videók, játékok linkjeit és saját tapasztalataim megosztását. 

ITT  található legújabb "találmányom", egy játék, amelynek segítségével az iskolai tanszerek (tankönyv, füzet) német megnevezéseit lehet gyakorolni. Közben pontokat is lehet gyűjteni! Hajrá!

Szólj hozzá!

Tanulj németül - reklámokból!

2016. szeptember 23. 08:17 - Kindergarten

 

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked jól tudjon németül, nem árt, ha magadat is képzed. Nyelvgyakorlás céljából ajánlottam már többször a filmnézést haladók számára, például ITT. Akinek a tudása még nincs ezen a szinten, lehet, hogy jobb, ha először írott szövegek segítségével tudatosítja magában a nyelvtani szabályokat és egyéb sajátosságokat.

Itt is jó, ha autentikus, eredeti szövegeket használunk. Nagyon jók a reklámszlogenek, amelyek előszeretettel használnak beszélt nyelvi fordulatokat. Sok ezek közül az élő nyelv része lett, sokat hivatkoznak rájuk, mindenki ismeri őket.

Íme néhány közülük, amelyek kezdő német olvasmánynak is használhatóak.

 

MEIN

Mein Auto. (Hyundai)

Ich und mein Magnum. (Magnum)

 

INTERNATIONALISMEN (Nemzetközi szavak)

Alles super. (Aral)

Der Filmpalast. (Cinemaxx)

Der Pluspunkt im Auto. (Blaupunkt)

Danke heißt merci. (Merci)

Die Post für Deutschland. (Deutsche Post)

Automobile mit Charakter. (Chrysler)

Kommunikation ist alles. (Debitel)

Balance ist alles. (Balisto)

Hoffentlich ist es Beton. (Beton)

… ein Stück aus meiner Lieblingskollektion. (Barilla)

Irgendwie clever. (Tetrapak)

  

KOMMEN

Alberto kommt. (Alberto Pizza)

Die Bahn kommt. (Deutsche Bahn)

 

LEBEN

Wohnst du noch oder lebst du schon? (Ikea)

Das Leben lieben. (Bertolli)

Hier spielt das Leben. (Cinemaxx)

 

SEIN

Wir sind da. (ADAC)

Sie sind frei. (Genion)

Ich bin doch nicht blöd. (Media Markt)

Hier ist DEA, tanken Sie auf. (DEA)

Mit fünf Euro sind Sie dabei. (Fernsehlotterie)

                                                      

ADJEKTIVE (melléknevek)

Gelb. Gut. Günstig. (Yellow strom)

Essen gut, alles gut. (Knorr)

Lieber trocken trinken als trocken feiern. (Henkell trocken Sekt)

 

KEIN

Keine Staus, keine Hektik, keine Coctailpartys, keine Handys, keine Meetings. Keine Kompromisse. Keine Maßbiere. (Jever Bier)

 

UMGANGSFORMEN (köszönések, üdvözlési formák stb)

Willkommen im Leben. (Eurocard)

Mir geht’s richtig gut. (Danone)

Bitte ein Bit. (Bitburger)

Schöne Ferien! (TUI)

 

 

Szólj hozzá!

Éttermi rendelés németül - Im Restaurant

2016. június 30. 17:59 - Kindergarten

Ha nyár, akkor nyaralás, ha nyaralás, akkor újabb lehetőség a német nyelv gyakorlására :)

Nemcsak Ausztriában és Németországban, de a dél-európai tengerpartokon is lehet németül rendelni az éttermekben!

Egy kis segítség a felkészülésre a lenti négy videóban. Szerintem érdemes az adott sorrendben megnézni őket, persze nem muszáj egymás után, lehet minden nap egyet nézni, és utána akár játszani is éttermi rendelőset.

Még több étel:

Rövid történet:

Nem nyelvtanítási célra készült, de egyszerű a nyelv és a cselekmény, meg lehet érteni:

 

Szólj hozzá!

Online német feladat 10-12 éveseknek

2016. június 23. 20:13 - Kindergarten

kép forrása: www.hueber.de

A Hueber könyveiben azt szeretem a legjobban, hogy mindegyikhez jó kis online feladatokat is csináltak. A mai gyerekek utálnak írni, ami nem meglepő, mert írnak eleget az iskolában...

Internetes kattingatós feladatokat viszont sokan szívesen végeznek, sőt, az alsósok szemében ez olyan "nagyos" dolgonak tűnhet, amit kimondottan szeretnek.

A "Beste Freunde" című könyv a 10-12 éves korosztályt célozza, és ehhez is vannak internetes feladatok, nyáron is lehet gyakorolni vele, néha nem árt egy kis nyugis tevékenység... KATT IDE a feladatokért!

Szólj hozzá!

Hans Hase Kertje ONLINE JÁTÉK

2016. június 20. 18:59 - Kindergarten

HANS HASE KERTJE ONLINE JÁTÉK ovisoknak és kisiskolásoknak. Lehet vele gyakorolni a zöldségek és gyümölcsök német elnevezéseit, valamint pontokat gyűjteni és jól szórakozni! :) Kezdő számítógépes ismeretekkel rendelkező nagy ovisok előnyben! :)

KLIKK IDE a játékért!

Szólj hozzá!

Német filmek a foci EB idejére - "Frauenfilme"

2016. június 12. 18:40 - Kindergarten

Két német filmet ajánlanék időmilliomos anyukáknak a foci EB-nek köszönhető felszabadult estékre :)

Felhívnám a figyelmet a szépreményű Stephan Luca nevű színművészre, aki mindkét filmben pucéran látható, de mindenkit megnyugathatok: művészi szempontból mindkétszer indolokolt a dolog... :)

A "Neid ist auch keine Lösung"-ban rég nem látott iskolai barátnője negyvenedik születésnapjára indul a főszereplő házaspár. A barátnő nagy karriert futott be, tökéletes az élete - mit szól ehhez a kisvárosban ragadt ápolónő, akinek nem sikerült megvalósítani az álmait?

A "Neues aus dem Reihenhaus" egy képregényrajzoló és családja mindennapjait mutatja be a kertvárosi negyedben, ahol minden az idegesítő szomszédok figyelő tekintete előtt zajlik. Csábítás, humor, és még több pucér Stephan Luca!

 

Szólj hozzá!

Egy "echte" magyar család - német gyökerekkel (Előadás)

2016. május 01. 12:05 - Kindergarten

vendeglogasthauslebhardtcopyright.jpg

Német nemzetiségi iskolákban tanító tanárok, ott tanuló diákok, "sváb" gyökerekkel rendelkezők és a családkutatás iránt érdeklődők számára érdekes lehet a "MIRE JÓ A CSALÁDKUTATÁS?" című előadás, amelyet május 12-én, csütörtökön délután tartok a Budaörsi Jakob Bleyer Múzeumban. Szeretettel várunk mindenkit!

További információk ITT. Kedvcsináló cikkek ITT és ITT.

Szólj hozzá!