Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Milyen egy német óvoda?

2015. szeptember 21. 18:02 - Kindergarten

 

A német NDR tévécsatorna "7 Tage unter..." című sorozatának epizódjaiban a műsorkészítők különböző élethelyzetű emberek csoportjaiban töltenek egy hetet, és az ott tapasztalatakat osztják meg a nézőkkel.

Készítettek már műsort hajléktalanokról, hippikről, takarítókról, animátorokról, politikusokról... és gyerekekről is. 

A gyerekeket is úgy mutatják be, mint emberek különleges csoportját, amelynek különleges szokásai és törvényei vannak, és amely sajátos világlátással rendelkezik. A fiatal riporter igyekszik beilleszkedni a "törzsbe", tőle telhetően részt vesz a beszélgetésekben és játékokban.

 

Magyar nézőként, aki szülőként bejáratos magyar óvodába, és a játszótéri beszélgetésekből nagyjából képben van más óvodák működését illetően is, nagyon érdekes bepillantást nyerni egy németországi ovi mindennapjaiba. Nem tudom, hány magyar óvodapedagógus tudná végignézni szemrebbenés nélkül a kezdő képsorokat, amelyeken egy négy-öt éves forma kislány egy működő fúróval lyukat fúr a satuba szorított fadarabbba - láthatóan komolyabb felügyelet és irányítás nélkül. Úgy tűnik, mintha a tornateremben se diktálná a gyerekeknek senki, mit csináljanak - csinálják ők maguktól is: ugrálnak, szaladnak, és jól érzik magukat. 

Hogy ilyen szabadság van-e minden német óvodában? Ezt persze merészség lenne kijelenteni. Tény, hogy ott nagyon különbözőek az óvodák, nincs központi irányítás, a közösségek maguk döntenek az irányelvekről. 

Én magam a budapesti német óvodában jártam látogatóként, ahol azt láttam, hogy a gyerekek szabadon rohangálhattak az épületben. Nem voltak életkor szerint létrehozott csoportok, elvégzendő feladatok: az ovisok nagyjából egész nap szabadon játszhattak bármelyik teremben. Focizhattak a folyosón is, senki nem szólt rájuk.

Mindez van, akinek nagyon jól hangzik, de el tudom képzelni, hogy akad olyan magyar család, aki kicsit megijed a "túl sok" szabadságtól, amikor Németországban először beteszi a lábát az óvodába. Talán jobb, ha a kiköltözők még itthon megnézik a videót, és hozzászoknak a gondolathoz: a poroszos oktatási rendszernek ma már nyoma sincs Németországban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr387806686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása