Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Eric Carle könyvek németül

2010. december 02. 10:34 - Kindergarten

Amikor egy évvel ezelőtt létrehoztam ezt a blogot, még nem tudtam, mire is lesz ez jó nekem azon kívül, hogy valami szellemi munkát végezhetek, amíg a kicsi alszik (rendre a délelőtti alvása idején készültek a bejegyzések, ez jól nyomon követhető a megjelenés ideje alapján :) Ahogy múlt az idő, egyre világosabbá vált számomra, milyen nagyszerű, hogy itt egy helyen én magam is bármikor megtalálom a kedvenc dalainkat, majd az is, milyen hasznos, mennyi mindent tudhatok meg másoktól: új dalokat, meséket ajánlottatok, elmeséltétek, nálatok hogy működik a németezés... És megismerhettem hasonló gondolkodású anyukákat és gyerekeket személyesen is, ami szintén nem valósulhatott volna meg a blog nélkül.

A mai cikket nem én írtam, hanem egy, szintén a blognak köszönhetően megismert németes anyuka, aki igazából nem is először ír itt, hiszen hozzászólásaival és ötleteivel többször is találkozhattatok már. Köszönjük, Ilka! :)

Íme Ilka és az Eric Carle könyvek: :)

Szeretni való mesekönyvek kicsiknek és nagyobbacskáknak

 

A Goethe Intézet továbbképzésén nem csupán a Hans Hase oktatócsomaggal, és a hozzá kapcsolódó alkalmazási ötletekkel ismerkedhettünk meg, hanem olyan gyerekkönyvek is előkerültek, amelyek kiválóan bevethetők akár otthoni "nyelvtanulás" kapcsán, akár óvodában, vagy iskolás évek kezdetén pedagógusként.

 

Eric Carle ugyan nem számít német klasszikusnak, mégis melegen ajánlom, hogy mindenki kukkantson bele könyveibe, aki eddig még nem találkozott velük. A történetek kedvesek, és nemcsak a gyerekeket tudja magával ragadni! Ha elkezdünk olvasni egy Eric Carle könyvet, azon kaphatjuk magunkat, hogy nem tudjuk letenni! Egyszerűen tovább kell olvasnunk, mert szeretnénk megtudni, hogy vajon mi lesz a "főhőssel" a könyv következő oldalain. Mi lesz, ha a kelekótya kaméleon folyton olyan akar lenni, mint a többi állat? Ha a telhetetlen hernyócska minden nap egyre többet eszik? Vajon a kis egér talál végre egy barátot magának, hogy ne legyen egyedül? És a kisfiú rábukkan elveszett cicájára a nagyvilágban?

 

 

A könyvek szövege egyszerű és rövid, sok a visszatérő mondat, ami továbbfűzi a cselekményeket, viszont így is hihetetlen mennyiségű ismeretre lehet szerttenni belőlük. Carle a témákat szinte egytől egyig a természetből merítette, úgyhogy nem csak a számokat, napokat, színeket tanulhatják meg gyermekeink ezekből a kis könyvekből, hanem sok-sok érdekeset is az állatok életéből. Ha beruházunk egy ilyen könyvre, fel kell készülni rá, hogy szeretett csemeténk ezerdszer is hallani akarja majd a mesét belőle!

 

 

Íme egy kis lista, amiből csemegézhettek:

 

 

Chamäleon Kunterbunt

Die kleine Raupe Nimmersatt

Die kleine Maus sucht einen Freund

Wo mag nur meine Katze sein?

Die kleine Spinne spinnt und schweigt

Was gibt's zu Mittag?

Brauner Bär, wen siehst denn du?

 

 

Itt bele is lapozhattok néhány könyvbe:

Die kleine Maus sucht einen Freund 

Wo mag nur meine Katze sein? 

Lieber Eisbär, hör gut zu!

 

Itt pedig letölthettek egy feladatos-füzetkét a kaméleonos meséhez.

 

Mindenkinek örömteli olvasást kívánok! Ilka

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr892487894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása