Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Bali - mesesorozat németül négyéveseknek

2010. szeptember 12. 20:20 - Kindergarten

Miután itt közzétettem, hogy alakult első kísérletünk, amelynek során kedvenc németnyelvű mesesorozatunkat kerestük, az Égiek egy komment formájában küldtek segítséget. Vagy Ilka valóban földi lény, angyalszárnyak nélkül? :)

Szóval úgy néz ki, megtaláltuk az igazit: Balit, a kutyagyereket!

A figurák aranyosak, az epizódok rövidek (12 percesek), a történetek pedig igazán passzolnak a kicsinyek lelkivilágához.

A "Geburtstagskuchen" című epizódot választottam kezdésnek, ezt néztük meg eddig nem is tudom hányszor. 

Nyelvtanulás szempontjából igen jól sikerült ez az epizód: van benne bemutatkozás ("Ich heiße Bali") és egyes részeknél tökéletesen segítik a képek a megértést (sütés-főzés közben mutatják, hogy tölti Bali a hozzávalókat a tálba, később pedig ott röpködnek az alapanyagok a levegőben, amikor szó van róluk).

Ami kisebb magyarázatra szorult nálunk, az az a rész,  amikor a szálló liszt hatására Bali kissé módosult tudatállapotba kerül, és megjelenik előtte egy cukrászbácsi kutya. Itt aggódott az én lánykám, hogy miért ment ki az apuka a konyhából...

Ezen kívül csupán egyetlen "hibát" tudnék felróni a sorozatnak: mivel ez egy francia-kanadai kooprodukció, a dalok a francia nyelv ritmusára vannak kitalálva, és szerintem túl gyorsak a némethez. Nagyon kell pörögnie a nyelvünknek, ha együtt akarjuk dalolni a főcímdalt - de, mint Ilka az előző bejegyzésnél tett második kommentjéből megtudhatjuk, van, akinek már sikerült! :)

Itt megnézheted, hogy kezdődik a sorozat: főcím

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr182291366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikkx 2010.09.15. 23:19:12

Kedves Anett,
nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Két éjszaka alatt végig is olvastam, nagyon tetszik. 3 és 1 éves gyerekeim vannak és a nagyobbikkal pár hónapja kezdtem németezni. Óvatos duhajként meg akartam várni, hogy magyarul szépen megtanuljon. Ezt a kicsinél persze már nem fogom tudni tartani, de már nem is tartom fontosnak. Ahogy haladtam előre a posztokon, annyira vicces volt, hogy sok témában ugyanazokra találtam rá én is, mint te, pl. ugyanaz a cd-s daloskönyvünk van :-)
És most ezért a posztért külön köszönet, mert német mese DVD-re vadásztam éppen, amikor Ilkával bemutattátok nekünk Balit, szuper!!! Az én gyerekeim sem tévéztek eddig, ezzel tervezem kezdeni.
Na és amiért színre léptem: szeretnék valami módon német környezetet teremteni a gyerekeknek, hogy érdekesebb legyen nekik a németezés, ezért szívesen összehoznám őket, illetve magunkat egy olyan családdal, akik szintén németeznek otthon. Valamiféle német játszóházat lehetne csinálni nálunk vagy felváltva hol itt, hol ott. A zárt fórumotokon nincs esetleg valaki, akit érdekelne a dolog? Úgy nagyjából az Újpest-Vác vonalon tudnánk mi mozgolódni.
Köszönöm és elnézést, hogy ilyenre is használom az oldaladat, remélem nem haragszol.

Kindergarten 2010.09.16. 08:39:47

@Pikkx: Szia Pikkx!

Dehogy haragszom, örülök, ha tetszenek az itt található anyagok - ha van olyan kedvencetek, ami nincs itt fenn, ajánlhatod, biztos lesz valaki, aki meg épp erre várt már régóta... :)
Nagyon jó ötletnek tartom a közös németezést, már próbálkoztunk ilyennel a fórumon, több-kevesebb sikerrel. Nagy probléma a távolság, de ha van két család, akik közel laknak egymáshoz, már van esélye a rendszeres találkozóknak!
Személy szerint nekünk nagyon messze van Vác, még
Újpest is, sajnos... :(

Pikkx 2010.09.28. 00:25:54

Szia Anett,
társaságnak találtam egy fizetős helyet, ami nem tökéletes, de azért kipróbáltuk. A gyereknek nagyon tetszett, úgyhogy ha nem is rendszeresen, de időnként el fogunk járni.
mi olyat szoktunk játszani, hogy ő a boltos néni, én a vásárló. Kiszedjük a kiskonyhájából a zöldségeket, gyümölcsöket, fakenyeret, fatojást és amit kérek, azt ideadja. Ugyanígy vásár, ahol állatokat veszünk. Vagy doktor néni-testrészek. Vagy ha nincs kedve rendesen memóriázni, akkor felfelé pakoljuk ki és "Wo ist das Lamm?", ő meg rácsap egy kis játékkalapáccsal mindkettőre. Úgy igyekszik megtalálni :-)

Kindergarten 2010.09.30. 12:54:08

@Pikkx: Németnyelvű foglalkozásra jártok? Boltos v. doktor nénis és egyéb játékok: ez a legjobb szerintem, ügyes vagy, hogy így tudsz alkalmazkodni a gyerekhez, és mindig olyat kitalálni, amihez neki kedve van! Ilyenkor derül ki, hogy miért lehet jobb az otthoni németezés anyuval bármi másnál: mert ennyire személyre szabott sehol máshol nem lehet, mivel senki más nem ismeri úgy a gyereket, mint az anyukája :)
süti beállítások módosítása