Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Németes vendégség

2010. április 21. 10:19 - Kindergarten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyelv ugyebár a kommunikáció eszköze, s mint ilyen, annál értékesebbnek tűnik, minél több emberrel tudunk kommunikálni a segítségével.

Jó dolog anyuval és a tesóval énekelni és játszani azon a bizonyos másik nyelven, de ennél mennyivel izgalmasabb, ha vendégek jönnek, és velük is énekelhetjük az ismert dalokat!

Múlt pénteken vendégeket vártunk: néhány hasonló gondolkodású anyukát és 2 és 4,5 év közötti gyerekeiket.

Az anyukákkal előre egyeztettük, mely dalok azok, amelyeket minden gyerek ismer, ezek kerültek a repertoárba. Kivételezett helyzet alakult ki: CD-lejátszóra nem volt szükség, mivel az egyik anyuka gitárművész, így ő szolgáltatta nekünk a zenét. Egy másik anyuka a szótanító kártyák (és egyéb vizuális eszközök) mestere, ő rengeteg kártyát hozott.

Énekeltünk, táncoltunk, színeztünk és tárgyakat keresgéltünk. Közben uzsonnáztunk, kiborult vizet törölgettünk és beszélgettünk is egymás között az anyukákkal - tényleg inkább vendégeskedésre hasonlított az egész, mint irányított foglalkozásra. Így aztán bírták is a gyerekek két órán keresztül (na jó, a 16 hónapos fiamat egy óra után átadtam a nagymamának, de inkább azért, mert én nem tudtam már annyi felé figyelni :) , szerintem tovább is bírták volna, csakhát vészesen közeledett a vacsoraidő, és valakire nem is olyan rövid út várt hazafelé...

Ez a találkozó talán több pozitív hozadékot is ad, mint amire számítottunk.

Nemcsak abban a két órában gyakorolhattuk a németet. Már előre izgalommal vártuk az eseményt, és meghallgattuk néhányszor azt a dalt, amit még nem ismertünk korábban. A lányomat ezáltal bevontam az előkészületekbe, tudta, hogy ez a dal majd el fog hangozni, tudta, milyen játékot eszeltem ki hozzá. De nem tudta, hogy ehhez a dalhoz lesz majd színező is - rá is vártak meglepetések!

Úgy alakult, hogy a következő napokban is többet németeztünk itthon a szokásosnál: újból és újból meg kellett nézni az új dal videóját, és elővettük a témába vágó könyvet is.

Szóval egy kicsit felpezsdültünk németezés szempontjából, a lányom saját játékokat is kitalált ezen a hétvégén.

Arról nem is beszélve, hogy a  találkozón megismerkedhettünk másokkal, csupa aranyos, kedves gyerekkel és az anyukájukkal. Mivel a többséggel az interneten találtunk egymásra, sajnos nem lakunk közel egymáshoz, ami komoly akadályt gördít a gyakori hasonló találkozások elé. De megfogadtuk, hogy ha nem is minden héten, de rendszeresen találkozunk, hogy együtt németezzünk!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr171933590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása