Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Sandra Bullock spricht Deutsch

2010. január 26. 10:32 - Kindergarten

Sandra Bullock spricht Deutsch bei der Bambi Verleihung in Berlin. Sie ist als zweisprachiges Kind in Nürnberg aufgewachsen und erst mit 12 nach Amerika, ins Heimatland des Vaters gezogen. Hier können Sie das Video ansehen.

Íme egy jó példa a kétnyelvű nevelésre azoknak, akik esetleg még mindig hezitálnak, vajon nem okoznak-e problémákat gyermekeiknek azzal, ha két nyelvvel ismertetik meg őket már apró koruktól kezdve.

 
Egy hollywoodi színésznő, akiről egyikünk se feltételezte, hogy nem az angol az anyanyelve, ugye? Sandra Bullock édesanyja egy német operaénekesnő, Helga Meyer volt, aki a Nürnbergi Operaházban énekelt. A család Nürnbergben élt (leszámítva a rövidebb tartózkodásokat Salzburgban és Bécsben). Sandra 12 éves volt, amikor édesapja szülőföldjére, az Egyesült Államokba költöztek.
 
Nyilvánvaló, hogy Sandra Bullocknak gyerekkorában a német volt a dominánsabb nyelve, hiszen németül beszélt hozzá az anyukája, német iskolába járt (állítólag egy Waldorf iskolába), Németországban nőtt fel. Tizenkét éves korában költöztek Amerikába, a középiskolát tehát már itt végezte. Fordult a kocka: a korábban második nyelvként funkcionáló angol erősödött fel, és a német szorult háttérbe.
 
 
Sandra Bullock azonban ma, harminc évvel később is nagyon jól beszél németül, megőrizte "fränkisch" akcentusát. Egy berlini díjkiosztón készült az a felvétel, amelyet ide kattintva megnézhetsz. Feliratozás is készült hozzá - ebből az is kiderül, hogy azért ő sem tökéletes: egy-egy névelőt eltéveszt. :)
 
Ha szeretnél emailben értesülni arról, amikor új tartalom kerül fel az oldalra,
ÍRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE! (Leiratkozás ugyanitt.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr571703023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2010.01.26. 11:39:03

Hú, ez jó volt!
És ez egy nagyon jó kép Sandráról.

Raky1 2010.01.26. 13:14:43

Le vagyok döbbenve!Szuper!
süti beállítások módosítása