Gyereknémet

Német dalok, játékok, mesék gyerekeknek

Kölcsönözz német nyelvű gyerekkönyvet!

2010. január 15. 10:58 - Kindergarten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha mindig új és újabb német nyelvű gyerekkönyvekkel szeretnénk megörvendeztetni csemeténket (és saját magunkat :) , de nem szeretnénk rákölteni a havi fizetésünket (vagy a GYES-t, haha!), akkor célszerű keresni egy olyan helyet, ahol a könyvek bolti áraihoz képest csekély (éves vagy féléves) beiratkozási díj ellenében beszerezhetjük a daloláshoz-mondókázáshoz-meséléshez való napi "betevőt".

Magyarországon, attól tartok, a fővároson kívül aligha található olyan könyvtár, ahol nagyobb választékot tartanak német gyerekkönyvekből, talán a német nemzetiség által lakott települések környékén még lehet rá némi esély...

Budapesten a Ráday utcában álló  Goethe Intézet számít a német kultúra fellegvárának. Ehhez a kulturális központhoz tartozik egy könyvtár is. Sajnos a gyerekeknek szóló könyveik nagy részét korábban elajándékozták a Liszt Ferenc téren lévő Terézvárosi Gyerekkönyvtárnak illetve a Központi Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtár részlegének, mi mégis ide járunk.

Miért maradtunk? Egyrészt úgy láttam, maradt azért annyi könyv, amennyivel egy ideig elfoglaljuk magunkat. Eddig soha nem tértem haza üres kézzel: mindig tudtam hazahozni olyan német gyerekdalokat tartalmazó könyvet a kislányomnak, amelyik új volt a számunkra. Másrészt ez az a könyvtár, ahol németül lehet szólni a könyvtárban dolgozókhoz, és ők németül válaszolnak. Én összefutottam már itt egyetemi tanárommal, német anyanyelvű ismerősömmel - szeretem magammal hozni a kislányomat, hogy lássa-hallja: a német nyelv valóban használatos lehet az emberek közötti kommunikációban, nemcsak anyu bolondériája, hogy otthon ilyen furcsa - néha halandzsának tűnő dalokat hallgatunk. :)

A gyerekes könyvtárlátogatásnak sajnos itt sem kedvez minden: nincs gyereksarok, mellékhelyiség pedig csak a kávézóban található. Viszont van egy kis belső kert, amely egyenesen az olvasóhelyiségből nyílik: szupertitkos búvóhely a város közepén a zöldben összebújós képeskönyv-nézegetéshez!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknemet.blog.hu/api/trackback/id/tr321674098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krabbeldeutsch 2010.01.20. 18:37:10

Érdeklődnék, ismeritek-e a Sárkányos Gyermekkönyvtár kínálatát? A Liszt Ferenc téri könyvtárral összehasonlítva milyen itt a kínálat? Bővebb? Szűkebb? Inkább régi kiadásúak, vagy vannak újabb dolgok is?
Üdv
Timea

Kindergarten 2010.01.20. 22:24:01

Én nem ismerem eléggé a Sárkányos Gy.K. könyveit, de azt tudom, hogy az idegennyelvű gyerekkönyvek egy csodaszép teremben vannak. (Egyébként azt hiszem, aki tagja bármely Szabó Ervin tagkönyvtárnak, annak szabad a bejárás ide a Központiba is.) Ti a Liszt F. téri könyvtárba jártok? Az hogy tetszik Nektek?

krabbeldeutsch 2010.01.25. 18:30:12

Igen, mi a Liszt F. téribe járunk. Maga a helyszín nagyon barátságos, a könyvtáros néni nevén szólítja a gyerekeket, Luca izgatottan álíítja feje tetejére a könyvtár állományát én meg jókat böngészek a németes sarokban.Sok régi kiadású könyv, sok jó könyv, de ha célirányosan keresel, véges a kínálat. Jómagam német dalokat, mondókákat vadászok. Minden mennyiségben....
süti beállítások módosítása